Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-04@22:34:52 GMT

خوره، وهنگ، هراش

تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۸۶۹۵۴

خوره، وهنگ، هراش

همشهری آنلاین/ راحله عبدالحسینی: اگر از علاقه‌مندان به تاریخ کوچه پسکوچه‌های تهران باشید حتماً وقتی اسم محله اوین را می‌شنوید یاد 13چنار تنومند محله اوین یا تکیه قدیمی این محله می‌افتید. برای دیدن محله اوین در منطقه یک حسابی باید وقت گذاشت. زیرا گفتنی‌های این محله بسیار است.

آب فراوان و هوای بسیار مطبوع در حاشیه رودخانه اوین قرن‌ها پیش زندگی در این محله را شکل داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در طول قرن گذشته حتی تا سال 1346 زندگی و معیشت مردم ساکن در اوین از طریق کشاورزی و دامداری با استفاده از آب رودخانه اوین و درکه می‌چرخید. حالا این زمین‌های کشاورزی به ده‌ها مؤسسه و سازمان بزرگ در سطوح ملی و بین‌المللی تبدیل شده است. اساس زندگی ساکنان اوین با وجود آب می گذشت. اوایل بهار آب فراوان بود؛ به اندازه استفاده همه طائفه‌ها. اما در فصول دیگر آب تقسیم می‌شد. این تقسیم هم برای خود اصولی داشت که «سیدمهدی اعرابی» استاد دانشگاه و از قدیمی‌های محله اوین این طور برایمان شرح می‌دهد: «تقسیم و گردش آب بر عدد 7 استوار بود. از آنجا که اراضی اوین 7برابر درکه بود آب اوین هم 7برابر درکه تقسیم می‌شد. جدول تقسیم‌بندی آب در طول هفته به این شکل بود: 2روز برای اوین(48ساعت)، یک روز برای درکه،3 روز اوین، یک روز درکه.» این روش تقسیم آب در روزگار گذشته اصطلاحات و فرهنگ لغات خاصی داشت که در اسناد موجود است. اگر معنای لغات را ندانیم نمی توانیم از اسناد سر درآوریم. اعرابی برخی از این اصطلاحات را  توضیح می‌دهد: «کلمه خوره به معنای آب خوردن زمین در طول 24ساعت است. خوره آب به نام یکی از آن 5خانواده اوینی شامل طایفه میرزا علی محمدی، طایفه میرزا بابا، طایفه میراسماعیلی، طایفه میر شریف و طائفه میرزا هما بود. میزان آبی که از زمان قطع آب از سرچشمه تا قطع کامل و نرسیدن به زمین ها که حدود 50 تا 60دقیقه طول می کشید وهنگ می گفتند. هراش آب یعنی میران آبی که از بندگاه مقابل رودخانه اوین گذاشته شده ولی غیر قابل کنترل بود و در مسیر خود ادامه پیدا می کرد. برای هراش آب و وهنگ نیز تقسیمات دقیقی در نظر گرفته می شد. در روزنامه‌های زمان قاجار می‌خوانیم که در اوین، درشکه تا کمر در آب فرو می رفت. این جملات نشان می دهد که در اوین آب فراوان بود.» آب فراوان رودخانه، حیات و آبادانی را در این روستای خوش آب و هوا پدید آورده بود. با اینکه کلنگ ساخت و ساز به جان محله اوین افتاده و از سرسبزی آن کاسته است اما باز هم در پسکوچه‌های این محله باغ‌های بزرگ با درختان صدساله سرسبز در فصل بهار و تابستان دیدنی است که مانند نگین سبزی می درخشد و ریه تنفسی شهر به حساب می‌آید.

کد خبر 475734 برچسب‌ها منطقه ۱ همشهری محله روستا

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۱ همشهری محله روستا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۸۶۹۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزییات طرح تقسیم استان تهران از زبان استاندار

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز؛ علیرضا فخاری، در تشریح موضوع تشکیل دو استان غربی و شرقی تهران گفت: دو منطقه در این طرح وجود دارد که در غرب شهریار، ملارد، بهارستان و پرند شهرهای این بخش و در حوزه جنوب شرقی نیز ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک جزو محدوده‌هایی است که این ۴ شهرستان مشمول طرح جداسازی می‌شوند.

بیشتر بخوانید؛ وحیدی: طرح تقسیم استان تهران در دست بررسی است تطبیق طرح تقسیم استانهای غربی و شرقی تهران با شرایط امروز جمعیتی

وی افزود: مطالعات این طرح مدت زیادی است آغاز شده و باید با شرایط امروز جمعیتی طرح را منطبق کنیم. براساس سرشماری هوایی که از گذشته داریم در غرب استان تهران نزدیک به ۳ میلیون نفر جمعیت داریم و در جنوب شرقی استان هم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داریم، لذا به لحاظ گسترش جمعیت باید ملاحظاتی را در نظر بگیریم.

تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد

استاندار تهران ادامه داد: ملاحظات سرزمینی، جمعیتی و جغرافیایی هر دو منطقه و چگونگی تأمین زیرساخت‌ها بسیار مهم است. بی‌تردید تقسیم و تفکیک زیرساخت‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و قطعا باید مطالعات میزان خدماتی که مردم باید در هر دو استان بگیرند، کامل شود. باید مباحث اقلیمی و جمعیتی هم به لحاظ ترکیب دارای منطق باشد.

فخاری تأکید کرد: ترکیب‌بندی جمعیتی در بخش غربی استان تقریبا باعدم تجانس همراه است و در بخش جنوب شرقی دارای تجانس است و به لحاظ گویش و سایر مولفه‌هایی که تاثیرگذار است همانند مولفه‌های اجتماعی، ممکن است در نقاطی ناهمگونی و در جاهایی همگونی داشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید همه مولفه‌ها در مطالعات به خوبی دیده شود، اظهار کرد: نکته مهم این موضوع است که باید تصمیمات موجب آسایش و آرامش مردم باشد و تقسیمات باید به گونه‌ای باشد که در نتیجه مردم در رفاه نسبی با ایجاد تعادل در تأمین نیازمندی‌ها و رفع مطالبات قرار بگیرند.

استاندار تهران افزود: بنابراین تقسیم مدیریتی که هدف اجرای این طرح است و از این طریق نظام مدیریت را مقداری کوچک‌تر می‌کند، باید قابلیت دسترسی داشته باشد، همچنین باید به لحاظ ماهیتی و یک امر الزامی محقق شود و اگر این موارد محقق شد در امر تقسیمات موفق هستیم.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1229381 برچسب‌ها تقسیمات کشوری

دیگر خبرها

  • تشریح طرح تقسیم استانهای غربی و شرقی تهران
  • جزئیات تقسیم استان تهران از زبان استاندار
  • جزییات طرح تقسیم استان تهران از زبان استاندار
  • جزئیات طرح تقسیم تهران از زبان استاندار
  • بررسی و مطالعه تقسیم استان‌های غربی و شرقی تهران
  • این اتوبوس شمیران به در و دیوار می‌خورد
  • استان تهران چطور تقسیم می شود ؟ مراکز استان ها مشخص شدند
  • مردم تقسیم‌بندی‌های سیاسی مجلس را مشخص می‌کنند
  • استقلال خوزستان و ملوان امتیازات را تقسیم کردند
  • جزئیات جدید از تقسیم استان تهران / کدام شهر‌ها مرکز می‌شوند؟